Grupurile de Facebook – teren propice pentru desfășurarea jurnalismului cetățenesc

Presa din toată lumea a cunoscut o evoluție fulminantă de-a lungul anilor, atât prin metodele prin care se propagă materialele jurnalistice în spațiul public, cât și prin modalitatea prin care se construiesc acestea. Un punct de de interes în zilele noastre îl constituie apariția fenomenului de jurnalism cetățenesc, care a devenit un subiect controversat în rândul oamenilor de presă, dar și cel al publicului larg, prin faptul că nu se poate oferi un punct de vedere concret cu privire la informațiile furnizate de jurnaliștii amatori. Pot fi acestea catalogate ca fiind bune sau nu?

Putem denumi în termeni destul de simpli conceptul de jurnalism cetăţenesc, spunând că este o activitate jurnalistică făcut de amatori. Vorbim despre oameni obişnuiţi, care nu au neapărat o pregătire jurnalistică specială, dar care împărtășesc cu alteritatea propriile experiențe sau constatări spontane, ce pot face obiectul unei știri. Demersul lor este similar cu cel al jurnaliştilor profesionişti: strânge informaţii, analizează dacă sunt relevante pentru public, le pun într-o formă jurnalistică şi le distribuie publicului. Se poate întâmpla ca munca lor este la fel de semnificativă cu cea a jurnaliştilor profesionişti. Am putea să le spunem jurnalişti de ocazie, pentru că au avut ocazia să fie martorii unor întâmplări deosebite într-un anumit moment din viața lor. 

Perioada contemporană face posibilă crearea unui conținut jurnalistic mult mai facilă. În zilele noastre, cu un simplu telefon mobil le poţi face pe amândouă fără un efort considerabil. Acum câțiva ani, nu era foarte la îndemână să transmiţi o informaţie unui public numeros, însă acum poţi să publici o informaţie pe Internet într-un timp foarte scurt, fără să fie nevoie de costuri majore. Concluzia e una simplă: evoluţia tehnologiei a schimbat complet logica tradiţională a producţiei şi a distribuţiei de conţinut jurnalistic. Aproape oricine poate produce acum o informaţie pe care o consideră valoroasă şi să o distribuie unui public numeros.

Răspunzând la întrebarea lansată în debutul acestei scrieri, referitoare la amenințarea pe care jurnalismul cetățenesc o reprezintă pentru cel convențional, cel mai plauzibil răspuns poate fi acela prin concurența celor două rezultă o competiție care poate îmbunătăți situația din mass-media actuală. Cu timpul, ar putea fi posibil ca situația să ducă la rafinarea modalității de selecție a subiectelor, dar mai ales de construcție a acestora. Trecând de această ameninţare, important este faptul că jurnalismul cetăţenesc poate ajuta practicarea jurnalismului convenţional. Unul dintre importantele merite ale jurnaliştilor amatori este că aceştia produc informaţii pe care de multe ori, din motive întemeiate, jurnaliştii profesionişti nu au cum să le producă, deoarece activitatea de redacție nu poate permite deplasarea, fie nu există motivația necesară pentru a scrie despre anumite subiecte, care pentru “jurnaliștii de ocazie” pot reprezenta o pasiune. Privitor la credibilitate, jurnaliştii profesionişti au avantajul pe care le-o asigură brandurile pentru care scriu. În cele mai multe cazuri, jurnaliştii amatori trebuie să se lupte mult mai mult pentru a induce credibilitate. Totodată, instituţiile care încurajează publicul să trimită produs jurnalistic au o problemă atunci când vine vorba de resursele pe care trebuie să le mobilizeze pentru a valida acest conţinut primit de la jurnaliştii amatori. 

Când vine vorba de diferențe între cele două tipuri de jurnaliști (jurnaliștii cetățenești și profesioniști) putem vorbi de diferența de pregătire profesională, întrucât nu mulți dintre aceștia au la bază studii de specialitate, canalele de distribuție, care pot fi diversificate, însă cea mai uzuală rămâne Facebook, dar nu în ultimul rând pasiunea pentru scris și calitatea produsului jurnalistic. Jurnaliştii profesionişti trebuie să respecte nişte standarde de calitate, ele putând fi impuse de instituţia de presă pentru care lucrează sau de diferite coduri de etică profesională. Pentru jurnaliştii amatori calitatea nu este la fel de importantă ca informaţia pe care o posedă.  

Braduţ Ulmanu, creatorul site-ului www.jurnalismonline.ro consideră că “Web 2.0 răstoarnă definiţia jurnalismului tradiţional. Masele largi devin autoare ale mesajului, iar feedback-ul are cu totul alte dimensiuni”. Oamenii nu se mai mărginesc să consume, constată Cătălin Tolontan, redactor-şef la “Gazeta Sporturilor” din România şi care redactează unul dintre cele mai influente bloguri româneşti, www.tolo.ro 

El explică înclinaţia cetăţenilor spre blogging astfel: “Vor să interacţioneze şi să controleze ceea ce consumă. Naturaleţea exprimării, absenţa cenzurii, abordarea unor teme marginale, pe care media tradiţionale le plasează într-un unghi mort” sunt, în opinia lui Cătălin Tolontan, principalele atuuri ale jurnalismului cetăţenesc. Cetăţenii, oriunde în lume, au avut şi continuă să aibă suficiente motive pentru a încerca să înţeleagă realitatea în care trăiesc şi prin efort propriu, fără a se lăsa în grija mass-mediei care, chiar dacă ar dori cu toată sinceritatea şi ardoarea, în mod obiectiv, nu ar reuşi să relateze despre toate evenimentele relevante. 

Turi Munthe, jurnalist britanic şi întemeietorul platformei Deitix.com,  specializată în jurnalism cetăţenesc, răspunzând în martie 2009 cititorilor agenţiei ruse „Lenta.Ru”, afirma că perspectivele jurnalismului cetăţenesc sunt grandioase. El este inima noului model media, caracterizat de interrelaţionare, colaborare, schimb reciproc de informaţii şi de diviziunea muncii. În noul model se integrează jurnalismul profesional şi cel de amator. Şi aşa cum integrarea respectivă creşte şi se dezvoltă, deosebirea între jurnalismul profesional şi cel de amator se va şterge. 

Profesorul român Carmen Mocanu este de părere că jurnalismul cetăţenesc „reprezintă acel tip de jurnalism care poate fi practicat de oricine monitorizează comunitatea în care trăieşte. Jurnalismul cetăţenesc nu reprezintă o meserie, ci o alegere de participare civică. Potenţialul de informare şi importanţa jurnalismului cetăţenesc au fost recunoscute de mari companii de media ca BBC, Reuters, MSNBC, Sky News, care desfăşoară programe de jurnalism cetăţenesc.” 

În țara noastră, primul caz de jurnalism cetățenesc s-a petrecut 2007, fiind vorba despre o explozie la un bloc din Zalău, situat la o sută de metri de o stație de alimentare cu carburanți. Deflagrația s-a produs în urma unei acumulări de gaze, iar mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături, înregistrându-se totodată două decese. Conform unui articol apărut Cotidianul, la nici două ore după explozie, mai multe persoane au trimis posturilor TV zeci de fotografii, mesaje și secvențe video. Astfel, simpli martori ai evenimentului au devenit reporter-cheie.

sursă foto: www.sportulsălăjean.ro  

Un exemplu semnificativ ce poate ilustra situația jurnalismului cetățenesc la nivelul municipiului Iași îl constituie grupul de Facebook “Ești din Iași dacă…”, care a adunat până în prezent aproximativ 300.000 de abonați și care prezintă zilnic diverse situații legate de ceea ce se întâmplă în comunitatea ieșeană, unele cu scop informativ, altele cu scop ceva mai ludic sau menit să genereze discuții controversate. Grupul a fost fondat în anul 2014, iar de atunci ieșenii, și nu numai, continuă să mențină activitatea într-un ritm alert. De asemenea, de menționat este faptul că acest grup nu însumează doar persoane ce locuiesc în județul Iași, ci și din județele vecine. 

Acest grup este locul în care ieșenii pot scrie despre orice, de la situații critice până la bancuri, dar toate astea pentru a crea o comunitate unde să fie prioritară exprimarea liberă și expunerea situației fără ocolișuri a problemelor cu care cetățenii se confruntă. Indiferent de nivelul de pregătire al unei persoane, dacă avem de-a face cu o problemă ce vizează bunul mers al lucrurilor din orașul nostru, facem publică de îndată postarea și încercăm să determinăm o soluție. Au fost și situații în care s-a ajuns la organizarea de acțiuni caritabile, ceea ce nu a făcut decât să ne unească și mai mult pe noi, membrii grupului <<Ești din Iași dacă…>>”, a declarat unul din moderatorii grupului. 

Grupuri de Facebook similare care ilustrează jurnalismul cetățenesc există în toate județele țării, însă fiecare administrator alege cum să își selecteze postările de interes, existând în acest sens câțiva moderatori care fac un soi de delimitare a postărilor de impact și a celor care nu prezintă un interes pentru întreaga comunitate din zona respectivă. Aşadar, “jurnalism cetăţenesc” înseamnă jurnalismul practicat de cetăţenii-reporteri. Fenomenul, indiferent de profunzimea cercetării lui, capătă vigoare şi câştigă prestigiu. Rămâne de urmărit reacţia jurnalismului tradiţional care, orice am zice, are de apărat o reputaţie – numeroase decenii a avut prerogativa exclusivă a principalului furnizor social de informaţie. 

Resurse utilizate:

http://www.ghidjurnalism.ro/care-i-treaba-cu-jurnalismul-cetatenesc

ejo-online.eu

Sursă foto reprezentativă: curteascolii.totb.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s