
Sursă foto: expresul.md
Înainte de apariția internetului, doar jurnaliștii profesioniști aveau acces la tehnologia prin care își puteau publica materialele. Însă, odată cu progresul tehnologiei și apariția smartphone-urilor, se dezvoltă o nouă latură a jurnalismului, în care oamenii de rând sunt creatorii de știri. Jurnalismul cetățenesc devine din ce în ce mai popular pe rețelele de socializare. Fără a avea o instituție media în spate, cetățenii dotați cu un computer și cu o conexiune la internet contribuie la fluxul informativ din social media prin crearea de conținut jurnalistic, distribuirea de informațiilor și opiniilor care, de multe ori, ajung să obțină o audiență mondială.
Jurnalismul cetățenesc reprezintă jurnalismul practicat de persoanele fără experiență în acest domeniu, adică de cetățenii care, prin colectarea și raportarea informațiilor, devin reporteri pe rețelelor de socializare, prin intermediul platformelor publice și a posturilor de știri tradiționale, fie de surse netradiționale, fie de public. De multe ori, munca acestor „amatori” este considerată la fel de importantă sau, în unele cazuri, mai valoroasă decât a jurnaliștilor de profesie. Telefoanele performante și accesul la internet permit cetățenilor aflați la fața locului să raporteze întâmplări sau evenimente în timp real, înaintea echipelor specializate. Nu de puține ori, munca jurnaliștilor neprofesionaliști s-a dovedit a fi de o importanță considerabilă, în special, în situațiile în care o parte dintre aceștia au încercat să combată corupția, abuzul asupra animalelor sau chiar violența domestică prin crearea, distribuirea și viralizarea materialelor în social media.

Sursă foto: vice.com
Amploarea jurnalismului cetățenesc
La mijlocul anilor 2000, jurnalismul cetățenesc devine un supliment pentru industria de știri. Acest fenomen a permis democratizarea mass-mediei și a încurajat persoanele fără pregătire în domeniul jurnalismului să folosească instrumente tehnologice pe care le au la dispoziție, în scopul de a duna și raporta noutățile.
Mark Glaser, jurnalist independent în Statele Unite, definește jurnalismul cetățenesc astfel: „ideea din spatele jurnalismului cetăţenesc este aceea că oamenii fără pregătire specializată în jurnalism se pot folosi instrumentele noilor tehnologii şi de faptul că internetul este o reţea de distribuţie globală, pentru a crea, completa sau verifica media tradiţionale singuri, sau colaborând unii cu alţii. De exemplu, poţi scrie despre o întâlnire a Consiliului Judeţean pe un forum sau pe un blog. Sau ai putea compara ceea ce a scris mass-media cu ceea ce ai trăit tu ca s-a întâmplat acolo şi ai putea scoate în evidență pe blogul sau pagina ta personală posibilele erori sau atitudini părtinitoare ale mass-media. Sau ai putea uploada o imagine a unui eveniment important care s-a întâmplat în oraşul tău. Sau ai putea filma un astfel de evenimet şi posta pe o reţea dedicată, cum ar fi YouTube”.
Sursă citat: Academia.edu
Epoca telefoanelor inteligente
În prezent, telefonul mobil este considerat mai mult decât o necesitate. Pe măsură ce tehnologia avansează, dispozitivele devin din ce în ce mai rezistente și mai performante, devenind, practic, un instrument indispensabil de comunicare. În ultimii ani, telefoanele mobile au început să capete un design mai mare și mai simplu, iar aspectul îmbunătățit și optimizarea cu noi funcții, printre care și vizualizarea optimă a web-ului, au influențat populația să-l utilizeze excesiv, inducând ideea de confort.

Sursă foto: google.com
Conform unui studiu realizat de ziarul britanic The Telegraph, se estimează că populația petrece în medie 24 de ore pe săptămână în fața unui smartphone, adică un interval de două ori mai mare decât în urmă cu 10 ani. Odată cu evoluția telefoanelor, crește și timpul petrecut pe rețelele de socializare. În 2007, când Steve Jobs a lansat primul model de iPhone, s-a produs o schimbare majoră referitoare la modul în care oamenii folosesc telefonul. Cu aceste dispozitive conectate la o sursă de internet, comunicarea devine simplă și la îndemână. În ultimul deceniu, s-a înregistrat o creștere dramatică în ceea ce privește achiziționarea telefoanelor inteligente în rândul consumatorilor. Conform statisticilor, până în 2008, numărul posesorilor era de 17%, în prezent, numărul acestora a crescut până la 78%.
Telefonul – cea mai răspândită metodă de comunicare
Telefoanele mobile reprezintă cea mai răspândită metodă de comunicare, determinând crearea și consumul materialelor jurnalistice pe de rețelele sociale. Când vine vorba de jurnalismul cetățenesc, una dintre cele mai importante caracteristici ale acestui instrument este capacitatea sa de a transmite informații sub formă orice formă, indiferent că este text, material foto sau video, în mediul online, în timp real. Din 2016, Facebook a introdus o nouă funcție aplicației, sesiunea live, unde oricine poate relata un eveniment de la fața locului.

Sursă foto: medium.com
În prezent, oricine are în posesie un telefon mobil care să-i permită înregistrarea, filmarea și împărtășirea informațiilor cu restul lumii. Fie că vorbim despre accidente, proteste, războaie, atentate teroriste sau dezastre naturale, jurnaliștii cetățeni relatează aceste întâmplări, transformându-le în subiecte de interes public cu ajutorul telefoanelor mobile prin intermediul rețelelor sociale.
Rețelele sociale – locul unde cetățenii devin „jurnaliști”
Platforme precum Facebook, Instagram, YouTube sau Twitter au devenit surse care conectează oamenii din diferite regiuni prin fluxul de informații distribuite. Sunt accesate la o scară largă, depășind peste 1,4 miliarde de utilizatori la nivel global în 2015, conform statistica.com. Având o disponibilitate optimă de conectare la sursele de internet, telefoanele au devenit sisteme portabile de producție digitală și transfer. Acest consum de tehnologie modernă a dus la creșterea numărului de persoane care postează în mediul online, o mare parte dintre aceștia considerându-se jurnaliști cetățeni sau martori oculari. În 2009, YouTube a lansat o platformă de jurnalism cetățenesc cu conținut gratuit care pune la dispoziție instituțiilor media materiale ce pot fi preluate. Platforma se numește VideoNews, iar utilizatorii pot încărca conținut de la orice eveniment.

Sursă foto: statista.com
Jurnalismul cetăţenesc reprezintă o amenințare pentru jurnalismul convențional?
Jurnalismul cetățenesc devine din ce în ce mai practicat, însă nu reprezintă o amenințare pentru statutul jurnalismului convențional. Jurnaliștii de profesie trebuie să se adapteze noilor tendințe și să profite de ajutorul „amatorilor”, atunci când aceștia oferă subiecte de interes public care, mai apoi, pot fi abordate într-o manieră mai profesionistă. De multe ori, jurnaliștii cetățeni au oferit surse importante de informații care au ajuns la publicul larg prin intermediul rețelele de socializare înaintea agențiilor media. Un exemplu în acest caz este reprezentat de explozia din 2007, de la Zalău. Publicațiile de la acea vreme susțineau că la mai puțin de două ore de când a avut loc explozia, mai mulți cetățeni au trimis mesaje, fotografii și clipuri video posturilor de televiziune, devenind din martori oculari, reporteri la fața locului.
Este de reținut faptul că dincolo de amenințare, mai important este că jurnalismul cetățenesc vine în ajutorul jurnaliștilor convenționali, iar unul dintre avantajele acestora este că produc informații în locuri unde specialiștii, din diferite motive, nu ajunge la timp sau chiar deloc.

Sursă foto: google.com
Bibliografie:
http://mediashift.org/2017/05/evolution-ctizen-journalism-look-modern-outlets-using-model/
https://www.zilesinopti.ro/articole/22697/epoca-telefoanelor-inteligente-statistici-interesante
https://www.skylife.com/en/2014-12/being-a-good-digital-citizen-on-social-media
https://www.adibarbu.ro/2015/04/ce-este-o-retea-de-socializare-retea.html
https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/
https://prbeta.ro/blog/jurnalismul-cetatenesc/
http://www.ghidjurnalism.ro/care-i-treaba-cu-jurnalismul-cetatenesc