Kremlin, epicentrul propagandei rusești

Kremlinul reprezintă din punct de vedere spațial zona centrală a Moscovei, un loc fortificat ce datează din perioada medievală fiind de-a lungul anilor reședința marilor conducători ai Rusiei. În zilele noastre, Kremlinul este sediul în care actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin își desfășoară activitatea și locul în care puterea Rusiei este concentrată.

La nivel internațional are loc un război informațional purtat de Kremlin. Prin intermediul site- ului www.kremlin.ru sunt publicate articole ce fac referire la activitatea în calitate de președinte a lui Vladimir Putin.

Numit mașina de propagandă a Rusiei, Kremlinul distribuie știri false, fotografii trucate și nu numai prin care urmăresc să dezinformeze, să manipuleze și să controleze din toate punctele de vedere populația Europei, mai ales populația din estul continentului.

shutterstock_218843902_0

Sursa foto: worldaffairsjournal.org

Publicația de The Guardian a publicat un articol  în care Andrew Parker, Directorul General al MI5 vorbește despre modul în care Rusia și presa rusă încearcă să controleze opinia publică. „Rusia foloseşte toate capacităţile de care dispun organismele statului şi puterea sa în scopul de a promova politica sa externă în modalităţi din ce în ce mai agresive, implicînd propaganda, spionajul, subversiunea şi atacurile cibernetice. Rusia face asta în întreaga Europă şi în Marea Britanie”.

De asemenea, cercetători analizează propaganda rusească și își exprimă îngrijorarea în ceea ce o privește. Astfel, cercetătorul Christopher Paul observă cîteva caracteristici ale propagandei ruse într-un raport pentru Rand Corporation: existența unui număr foarte mare de site-uri de știri false și armate de trolli plătiți, rapiditatea cu care informațiile circulă, modul în care falsitatea umbrește adevărul dintr-o știre și lipsa de consistență în temele de interes pentru Rusia.

Sateliții propagandei rusești

„Instrumentele” prin care Rusia se implică în acest război informațional sunt posturile de televiziune în limbă străină, postul de televiziune Russia Today (RT), agenția de știri Sputnik și anumiți utilizatori care sunt plătiți să facă propagandă, numiți trolli.

Russia Today, postul de televiziune rusesc duce, în spatele reportajelor, știrilor și a tuturor textelor și analizelor jurnalistice, o politică de denigrare a Occidentului.

reportervirtual

Sursa foto: reportervirtual.ro

Autorii raportulului CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene) „Cîştigarea războiului informaţional  – Tehnici şi contrastrategii pentru propaganda rusă în Europa Centrală şi de Est“, publicat în luna august a anului precedent susțin că mașinăria de propagandă a Rusiei transmite un mesaj simplu: „Statele Unite sunt angajate într-o acţiune egoistă, nemiloasă pentru a ajunge să domine lumea. Ca urmare, orice acţiune a Rusiei sau a altei ţări de a rezista în faţa acestei situaţii este lăudabilă şi justificată. Bazele securităţii euro-atlantice moderne, inclusiv extinderea NATO în fostele ţări comuniste şi sprijinul pentru Ucraina sunt descrise drept ipocrite şi injuste. Statele din Europa Centrală şi de Est sunt catalogate drept marionete isterice rusofobe ale SUA, conduse de elite fără scrupule, care nu urmăresc interesele propriilor popoare”.

Victime ale Kremlinului

Propaganda rusească își face foarte bine simțită prezența în țările aflate la graniță cu ea. Una dintre acestea este și Republica Moldova, președintele rus afirmînd interesul Rusiei față de aceasta. De aceea, Sputnik l-a susținut pe Igor Dodon la alegerile din Republica Moldova de anul trecut.

revistasinteza-ro

Sursa foto: revistasinteza.ro

În ceea ce privește posturile de televiziune din Republica Moldova, 17 posturi TV sunt monitorizate, dintre acestea 12 fiind transmise din Rusia.

Într-un articol publicat de România Liberă, analistul Oanzu Nantoi, de la Institutul pentru Politici Publice din Chișinău susține că: „Există un fenomen destul de periculos pentru securitatea informațională a statului, cînd canalele de televiziune rusești, care au devenit canale subordonate guvernării lui Putin, sunt folosite pe post de instrumente de război.”

Revista 22 susținea în 2015 într-un text că grupul media rusesc, Sputnik urmează să fie lansat în 130 de orașe și 34 de țări din întreaga lume.

646x404

Sursa foto: adevărul.ro

În toată mass-media internațională s-a putut observa aproprierea dintre Donald Trump, actualul președinte al Americii și Vladimir Putin. Astfel, nu ar trebui să ne surprindă faptul că propaganda dusă de Kremlin va crește, iar lumea va fi controlată de cele două mari puteri, Rusia și America.

kremlinul-anunta-ca-s-ar-putea-ca-putin-si-trump-sa-se-intalneasca-inainte-de-summitul-g20-din-iulie-18565406

Sursa foto: jurnalul.ro

Leave a comment